Shostakovich "Leningrad Symphony"

Daphne 1023

Previews:

1.

Beskrivning:

Skapad i Leningrad under den 900 dagar lÄnga tyska belÀgringen blev Sjostakovitjs 7:e symfoni till sinnebild för den fria vÀrldens opposition mot Hitlertyskland. Förstasidesstoff var historien om hur partituret fotograferats av och filmrullarna transporterats över halva jorden via Iran och Egypten till New York, dÀr Arturo Toscanini den 19 juli 1942 ledde uruppförandet i en radioutsÀndning.
I Leningrad spelades symfonin först i Augusti. RadioutsÀndningen kunde hörasi högtalare utplacerade i staden. Runt dessa stod mÀnniskorna i klungor och lyssnade. En av dessa var den knappt 14-Ärige Jevgenij Svetlanov.

En efterlÀngtad nyutgÄva av den historiska live-inspelnimngen frÄn 1993 dÄ den legendariske Jevgenij Svetlanov dirigerade Sveriges Radios Symfoniorkester i ett kÀnsloladdat möte med musiken, som prÀglat hans liv.


Spårlista:

Shostakovich Symphony No 7 "Lenigrad"
1 Allegretto
2 Moderato
3 Adagio
4 Allegretto non troppo


Recensioner:

Evgeni Svetlanov var chefdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester i flera Är och han gjorde Ätskilliga produktioner som hör till den internationella elitklassen. NÄgra gjordes för skivinspelning, andra blev sÄ förnÀmliga radioproduktioner att de lÀtt kunnat föras över pÄ CD. Dit hör Sjostakovitjs 77 minuter lÄnga Leningradsymfoni! Svetlanov övervarade som ung uruppförandet och har burit musiken med sig genom livet. Det mÀrks i denna fantastiska upptagning.
Stig Jacobsson HiFi & Musik

 

Enligt Thomas Anderberg i Dagens Nyheter (28 september 2006) Ă€r denna tolkning den pĂ„ en gĂ„ng kraftfullaste och mest gripande av alla inspelningar. Även i jĂ€mförelse med Toscaninis och Celibidaches inspelningar!


Här kan du köpa skivan:

http://www.naxosdirect.se/-Shostakovich-Dmitry---Symfoni-nr-7-Leningrad----Sveriges-Radios-Symfoniorkester/title/DAPHNE%201023/
http://www.classicsonline.com/Daphne_Records/

Musiken pÄ denna internettjÀnst publiceras med tillstÄnd av Stim/NCB

Daphne Records AB Àger copyrights till all text, musik, grafiska bilder och webbdesign. All otillÄten reproduktion beviras.

Producerad av Design Box med publiceringssystemet Drupal 6.