String Quartets by L-E Larsson

Daphne 1035

Previews:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Beskrivning:

Lars-Erik Larssons strÄkkvartetter med Nya Stenhammarkvartetten.


Blev Grammisnominerad 2008.


För första gĂ„ngen finns hĂ€r Lars-Erik Larssons strĂ„kkvartetter samlade pĂ„ skiva iklusive "Senhöstblad" vilket skrevs till ett radioprogram pĂ„ samma sĂ€tt som "FörklĂ€dd Gud". Fick strĂ„lande lovord nĂ€r det kom ut. 


Spårlista:

“Senhöstblad” (“Late Autumn Leaves”)
/incl. Intimate Miniatures/ Op. 20 /1940/
1-6

String Quartet No. 1 Op. 31 /1944/
7 Allegro ma non troppo
8 Adagio - Allegro giocoso – Adagio
9 Molto vivace

String Quartet No. 2 “Quartetto alla serenata” Op. 44 /1955/
10 Allegro giocoso
11 “Canzonetta” Andantino
12 Andante tranquillo - Allegro vivace

String Quartet No. 3 Op. 65 /1975/
13 Allegro
14 Allegretto - Presto – Allegretto
15 Largo


Recensioner:

Att för första gÄngen samla Lars-Erik Larssons strÄkkvartetter pÄ cd
- inklusive de kvartettstycken som specialkomponerades för diktprogram i radio - Àr inget mindre Àn en kulturgÀrning. Det Àr Stenhammarkvartetten, en av landets fÄ fasta professionella strÄkkvartetter, som svarar för bedriften. För lyssnaren erbjuds möjligheten att dyka rÀtt ned i en guldÄder i svensk 1900-talsmusik. HÀr finns Lars-Erik Larssons tre numrerade strÄkkvartetter, avspeglande olika faser i hans produktion, samt alltsÄ ocksÄ musik som han skrev i egenskap av huskompositör pÄ Sveriges Radio, nÀrmare bestÀmt till upplÀsning av dikter ur Ola Hanssons samling Senhöstblad. NÄgra av dessa kvartettstycken har tidigare utgivits som Intima miniatyrer, men till dem lÀggs tvÄ nyligen upphittade satser, under
den gemensamma titeln Senhöstblad. Det Àr förtjusande stycken som i sin lyriskt-melodiska, avskalade nyklassicism knyter an till Larssons mer kÀnda Pastoralsvit och FörklÀdd Gud frÄn samma tid, i skarven mellan 30- och 40-tal.
Det Àr musik dÀr vardagligheten och evigheten tycks samsas, det lilla och det stora perspektivet, sÄ Àven i dessa folkloristiska kvartettstycken i Stenhammarkvartettens balanserade men hÀngivna tolkning. I de tre "officiella" strÄkkvartetterna utvecklas harmoniken,
stÀmföringen och den tonala friheten, delvis i tidens anda, men tonsÀttaren slÀpper inte sin varma melodik och den nyenkla,
klassicistiska hÄllningen, det som Àr sjÀlen och hjÀrtat i hans musik Ànda fram till StrÄkkvartett nr 3 frÄn 1975.
Stenhammarkvartetten hanterar utmÀrkt vÀxlingarna mellan det elegiska och det starkt rörliga draget hos Larsson, och pÄminner om att han i sin pÄ en gÄng samtidsförankrade och tillbakablickande
strÄkmusik Àr nÄgot av en svensk Richard Strauss.
Björn G. Stenberg Uppsala nya tidning

I likhet med generationskamraten Dag Wirén fann Lars-Erik Larsson tidigt sin stil, blev berömd för ett par frÀscha ungdomsverk och sökte i det sena skapandet strama Ät sitt uttryckssÀtt sÄ lÄngt att det vid nÄgra tillfÀllen uppstod konstnÀrlig syrebrist. Men medan Wirén nÄdde lÀngst med ett par strÄkkvartetter som hör till det bÀsta som skrivits i svensk kammarmusik, har Lars-Erik Larssons kvartetter en blygsammare stÀllning. Det betyder inte att de Àr svaga, i synnerhet de tvÄ första Àr trevliga bekantskaper, men den tyngd och suverÀna formbehandling som Wirén visade prov pÄ var inte Larssons forte.

Verken Ă€r i stĂ€llet prĂ€glade av en kĂ€rv lekfullhet dĂ€r man mĂ€rker mer av Larssons förkĂ€rlek för en spetsig rytmik Ă€n av den romantiska melodik som han blivit mest kĂ€nd för. ÄndĂ„ Ă€r det de motiviskt charmfulla "intima miniatyrerna" (hĂ€r kompletterade med tvĂ„ satser som ingick i styckenas ursprungliga inramning, som vinjettmusik till en radioupplĂ€sning av Ola Hanssons "Senhöstblad") som mest muntrar upp sinnena i denna vĂ€lklingande inspelning.

Thomas Anderberg DN

Det var med verk som ”Pastoralsvit” och ”FörklĂ€dd gud” som Lars-Erik Larsson blev en av sin generations mest folkkĂ€ra tonsĂ€ttare. Men han har skrivit annat ocksĂ„, betydligt mindre kĂ€nt, bland annat fyra strĂ„kkvartetter, tre numrerade och dĂ€rtill ”Senhöstblad och Intima miniatyrer”, som ursprungligen skrevs för ett radioprogram dĂ€r texter av Ola Hansson blandades med Larssons musik. StrĂ„kkvartetterna finns samlade pĂ„ en utmĂ€rkt cd med Stenhammarkvartetten. Det Ă€r en cd som ocksĂ„ utgör en provkarta över Larssons olika perioder, frĂ„n den för honom sĂ„ typiska nyromantiska stilen och vidare mot ett betydligt modernare tonsprĂ„k. Allt mycket vĂ€l fĂ„ngat av Stenhammarkvartetten.
Mikael Bengtsson, Norra VĂ€sterbotten


Här kan du köpa skivan:

http://www.naxosdirect.se/-Larsson-Lars-Erik---Str%C3%A5kkvartetter----Stenhammarkvartetten/title/DAPHNE%201035/
http://cdon.se/musik/larsson_lars-erik/str%C3%A5kkvartetter-4067372
http://shopathome.se/musik/cd/larsson-lars-erik-str%C3%A5kkvartetter-523325?ref=a

Musiken pÄ denna internettjÀnst publiceras med tillstÄnd av Stim/NCB

Daphne Records AB Àger copyrights till all text, musik, grafiska bilder och webbdesign. All otillÄten reproduktion beviras.

Producerad av Design Box med publiceringssystemet Drupal 6.